Lägga takplåt

Om du skall lägga om ditt tak på ditt hus så finns det idag många olika möjligheter, som att använda sig av takpannor av betong, tegel eller plåt som exempel. Har du ett gammalt hus så har du säkert tegelpannor och på ett nyare så brukar det vara betongpannor vanligtvis. Takplåt användes mest förut på hus som lägenhetstak, alltså större byggnader. Idag så är det relativt billigt att lägga takplåt och du kan även göra det själv.

När du skall lägga takplåt så finns de i olika typer av designer som gråa, svarta eller bruna, röda takpannor. Och när man tittar från ett längre avstånd så går det knappt att se skillnaden mellan om det är takplåt eller riktiga pannor. Du kommer att kunna välja mellan olika typer av kvalitéer och då pratar vi om i första hand materialet som kan vara stål som är billigast med kan också därmed rosta om den inte är galvaniserad. Det bästa är ett aluminium tak eftersom det väger mindre och kommer inte att rosta. Vilket du väljer är upp till dig, men om du gör jobbet själv så kanske du kan lägga mer pengar på materialet om du har en tajt budget.

Man skall också tänka på att köpa en takplåt av bättre kvalité, det finns vissa som är gjorda för att ta bort ljud, eller så måste du ljudisolera under, för tänk om det regnar så vet du hur mycket det kan låta när regnet faller på taket. Fördelen med en takplåt och då allra helst av aluminium är att det kommer att hålla länge och det är nästan helt underhållsfritt.

Lägga takplåt

Det enda man kan behöva göra är att måla över repor med bättringsfärg för att skydda taket och även göra det snyggt under en längre tid. Det är också väldigt lätt att tvätta ett plåttak, och man får inget problem med mossa och saker som fastnar eftersom allt rinner av taket väldigt lätt. Allra helst om taket har en stor lutning.

Det finns självklart takläggare som lägger takplåt i alla dess former till dig om du inte klarar av eller vill göra jobbet själv. Ta då in anbud från flera olika på din ort för att se vilket pris de kommer att ge till dig. Kontrollera också efteråt vad priset innehåller så att du inte råkar ut för extra kostnader som du inte hade räknar med, till exempel materialet med mera. Om takläggaren inte har kontakter med den typen av plåten som du vill använda så kanske du kan skaffa fram materialet. Du kan hitta mycket olika typer av takplåt på internet med många olika bilder och därmed se att plåt inte är tråkigt längre, det finns till och med plåt som är snyggare än vanligt traditionellt tak av takpannor.