Takläggning

Att ta hand om sitt hus är en av de viktigaste sakerna som måste göras, och tillexempel är något trasigt eller behöver renoveras och man struntar i det så råkar man även ut för följd skador, som drar med sig även flera skador som vattenskador med mera. Ditt tak är ett exempel på en del av huset som man glömmer bort ibland, och idag så kanske du har ett tak av tegelpannor eller betongpannor, och om vissa pannor är trasiga så kanske det kommer in vatten under om inte takpappen är fortfarande av bra kvalité. Har du ett nytt hus och skall lägga tak så är det så klart inte aktuellt med renovering utan endast takläggning.

Plåttak, tegel och betongpannor måste ses över med jämna mellanrum. Olika typer av hus har också olika typer av uppbyggnad och det är beroende på vilket typ av tak som lades när huset byggdes. Är det ett gammalt hus så har du säkert tegelpannor, men du kan självklart byta till annan typ om du vill. För dig som är lite händig kan klara av att renovera taket själv. Takläggning är inte så svårt, och man måste börja med att plocka ner alla takpannor från huset, och därefter även ta bort den gamla takpappen. Sen måste man ta bort allt som kan skada den nya pappen som skall läggas vid takläggning, som spikar kvistar med mera. Sen tar man en piassavakvast och rengör taket. Sen är det bara börja lägga ut den nya pappen och när det är klart så lägger man det nya pannorna eller plåten.

Lägga om tak

Detta är en lätt beskrivning om hur det går till, men du kommer säkert att stöta på flera olika problem i samband med takläggning. Du kan säkert utnyttja din rätt till Rot avdraget och därmed anlita en expert som gör jobbet till dig istället och du kan läsa mer om det på Skatteverkets hemsida. Takläggning genom en byggfirma ger dig garanti på arbetet samt också på materialet.

Tänk på att de olika firmorna kommer säkert att rekommendera det materialet som de använder mest och då menar vi plåt, tegel eller betong. Är du osäker på vilken typ som du vill ha så kan du enkelt göra en sökning på internet där du kan fråga andra människor i olika relaterade forum som har eller håller på med sin takläggning. Du kan även på ett smart sätt ta in anbud från olika takläggare på internet med hjälp av sajter där de endast listar seriösa firmor och detta skapar en stor trygghet för dig som skall begära in offerter. Vanligtvis så får man svar via sin e-post av de firmorna som är intresserade av att göra jobbet. Du kan på detta sätt jämföra de olika och sen ta beslutet när, var och hur du vill göra din takläggning.