Takläggare

Du som har bestämt dig för att byta eller lägga ett nytt tak, måste bestämma dig vilken typ som du vill lägga på taket. De vanligaste typerna idag är betong eller tegelpannor eller också plåt. Vilken typ som du vill använda är så klart upp till var och en, men skall man titta på kostnaderna så kostar betongpannor och ett plåttak mindre än ett tak som läggs med tegelpannor. Det finns fördelar och nackdelar med alla typer som att betongpannorna som är billigare och därmed obehandlade har en egenskap att dra till sig mossa efter några år och skräp med mera fastnar lätt. Tegelpannor åldras med huset så att säga och många gillar de nyanserna som åldrat tegel ger.

Idag så finns betongpannor och tegelpannor i många olika färger och de är vanligtvis obehandlade. Ett behandlat tegel eller betongpanna är betydligt dyrare med kommer att hålla längre, allra helst om den är glaserad. Plåttak är ett annat alternativ som ger dig massvis av olika typer att välja mellan, och även olika typer av material där stålplåt är en av de billigaste, men kan även rosta om de inte är galvaniserade. Aluminium är det bästa valet eftersom det är också lätt att jobba med om du skall göra jobbet själv. Om du skall göra jobbet på egen hand och agera som takläggare, så bör du ha någon som hjälper dig eftersom det är svårt att göra det på egen hand.

Du bör också veta om bygge innan du börjar, och är du osäker så skall du istället kontakta en professionell takläggare och de ger också garanti på sitt arbete. Taket som du har bestämt dig för kanske inte takläggaren kan ta fram. Då kan du själv beställa materialet som behövs och leja ut själva arbetet. Du kan ju hitta massvis av sajter på internet och då kanske har bestämt dig redan för en typ som du vill ha.

För dig som skall leja en takläggare så finns det även sajter på internet där du kan söka fram takläggare i din närhet, och även ta in anbud via nätet. Man kan säga kortfattat att du presenterar ett tak jobb och de takläggare som är intresserade kommer att kontakta dig och ge dig en offert. Var noga med att läs om detaljerna om vad som ingår, så att du inte råkar ut för extra kostnader. Du kan också använda dig av att ringa runt till olika takläggare och därmed ta in priser om vad det kommer att kosta. Möjligheterna är stora och kan man göra det själv så kommer du spara pengar så klart. Det finns guider på nätet som hjälper dig, men tänk på att du troligen måste göra det på din semester. Kontaktar du takläggare så ta gärna in referenser från andra byggen för din egen skull, och kontrollera också att firman har god ekonomi, det gör du enklast genom att ringa Skatteverket. Lycka till!