Renovera ladugårdstak

Att ladugårdstak är i mycket dåligt skick är ganska vanligt eftersom många av dessa är väldigt gamla och eftersom många av dem inte har renoverats och skötts om som de borde genom åren. Men att renovera ladugårdstak är förstås inget man gör särskilt ofta, vilket gör att många tycker att det är svårt att veta vad man egentligen bör tänka på vid denna process. Därför har vi satt ihop denna guide till att renovera ladugårdstak.

Detta får du inte glömma när du ska renovera ladugårdstak

Att se över isoleringen

Detta är viktigt eftersom en alldeles för gammal isolering som inte är helt tät kan orsaka stora skador på taket i dess helhet även efter att renoveringen av taket är klar. Därför är det alltid värt att överväga att byta ut hela isoleringen i taket i samband med att man ska renovera ladugårdstaket.

Läs på om olika takmaterial

För att du ska slippa renovera ditt ladugårdstak allt för snart igen är det en god ide att läsa på lite om de olika material du har att välja mellan när du lägger om eller renoverar taket. Om taket är gjort i ett material som inte håller särskilt länge, även efter att det renoverats, kan det nämligen vara en bra ide att lägga om taket helt.

Undersök taket noggrant

Ibland kan nämligen vissa skador och visst slitage vara svåra att upptäcka, och givetvis bör man renovera allt som behövs renoveras samtidigt, för att slippa behöva göra det snart igen. Så börja alltid dina förberedelser med en noggran undersökning av taket. Om du tycker att detta är så svårt att göra att du inte är säker på om du klarar av det själv eller inte, kan du även ta hjälp av ett proffs, som en besiktningsman, med detta. Kommer du att låta någon annan utföra renoveringen, kan givetvis samma person ofta även göra denna undersökning, ibland mot en extra avgift, ibland gratis.

Avsätt tillräckligt med tid

Att renovera ladugårdstak är nämligen ofta ett väldigt tidskrävande projekt, och detta är ibland även en förutsättning för att renoveringen ska bli bra. Så se till att räkna noga på hur lång tid det kan ta att renovera ladugårdstaket i ditt fall (detta beror bland annat på hur mycket som ska göras om, hur stort taket är och så vidare), och försök sedan planera projektet, så att det passar med väder, ditt eget schema och så vidare. Att renovera ladugårdstak i en hast kan nämligen göra att arbetet och slutresultatet inte blir lika bra. Så undvik detta och planera arbetet noga istället!