Kostnad takläggning

Att det kostar en hel del att lägga om ett tak är förmodligen inget som kommer som en överraskning för de flesta. Men exakt hur stora summor rör det sig om? Och kan man egentligen räkna på sin lägga om tak kostnad i förväg, för att priset inte ska komma som en total överraskning när man väl sätter igång? Svaret på denna fråga är att det är svårt att ta reda på en exakt siffra för detta, men en viss uppskattning om sin lägga om tak kostnad kan man göra även i förväg. Här kommer några tips på hur du gör detta.

Räkna på materialkostnaden

Den varierar förstås väldigt mycket beroende på vad man väljer för material till taket. I regel anges priset för materialet för tak i kvadratmeter. Tänk dock på att även inkludera kostnader för olika extramaterial i detta pris.

Räkna på arbetskostnaden

Detta gäller förstås om du väljer att anlita hjälp för att lägga om taket. Bäst pris för arbetskostnaden hittar man i regel om man begär in offerter från flera olika firmor och hantverkare, då blir det lättare att jämföra deras priser, så detta är ett bra knep att ta till för dig som vill komma så billigt undan som möjligt.

Kostnad för takomläggning

Tänk på att hemförsäkringar och villaförsäkringar kanske inte gäller om den som lägger om taket inte är ett proffs, så att försöka snåla i detta skede är inte att rekommendera på grund av detta, trots att en del försöker minska sin lägga om tak kostnad genom att göra delar av arbetet själv.

Kostnad för att ta bort det gamla taket

Även när det gäller detta finns det de som tar till professionell hjälp, men detta är även något som de flesta kan klara av på egen hand, dock är det ganska tidskrävande och tid är ju som bekant också pengar. Så glöm inte att ha med denna kostnad, i form av tid eller pengar, i din kalkyl också!

Kontakta ett företag som erbjuder dig en helhetslösning

Det finns nämligen byggföretag som man kan anlita som gör allt, från start till slut, åt dig, och de kan då ge dig ett pris för hela processen. För den som vill ha en så exakt lägga om tak kostnad som möjligt kan detta vara ett bra alternativ, men tänk på att det oftast inte är det billigaste alternativet. Be även att få specifikationer för vad exakt som ingår i priset du får, för att undvika att extra kostnader läggs till på det pris du fått i efterhand, för säkerhets skull. Även när det gäller detta bör man förstås begära in offerter från fler än en part, för att kunna få ett så bra pris som möjligt.

Vilken typ av tak ska man välja

Man måste bestämma dig för vilket typ av tak som du vill ha och idag så är det vanligaste plåt, tegel eller betongpannor. I regel så skiljer sig priserna på materialet beroende på vilken typ av panna som du väljer. En obehandlad betongpanna är den billigaste typen och ungefär dubbelt så dyr är en tegelpanna. Tänk på att betongpannor finns även som behandlade och menas det med att de har en lackad eller glaserad yta som gör att mossa och smuts inte fastnar lika lätt som det gör på en obehandlad. Obehandlade betongpannor har en förmåga att dra till sig mossa och du måste rengöra taket oftare, kanske vartannat eller tredje år för att hålla det fräscht. Tegelpannor åldras med huset och många gillar just tegel för att de kan rengöras lättare och därmed återanvändas under en längre tid.

Idag så finns det inte bara tegelröda pannor, utan även svarta, röda, blå, gula och gröna pannor, även av betong. Det gör att du kan piffa upp ditt hus ännu mer när du gör en takläggning. Plåt har många fördelar om den är av bra kvalité som aluminium och är också ett lätt material vilket gör den även lätt att lägga. Självklart så är det olika kostnader för olika typer av takläggning. När du har bestämt dig så är det dags att ta in anbud från olika takläggare.

Kostnad takläggning kan variera ganska mycket mellan olika firmor, men om vi säger ett tegeltak på runt 100kvm så kommer det att kosta runt 250000: – innan du utnyttjar ditt Rot avdrag och därav så ligger arbetskostnaden på drygt 100000: -. Väljer du betongpannor så kommer kostnaden för materialet att halveras, och då är det beräknat på obehandlade betongpannor så klart. Om du vill lägga plåttak så kostar det ungefär lika mycket som att lägga betongpannor som är obehandlade vid val av standard plåt och mönster.

Självklart då kan du dra ner på kostnaderna om du kan göra jobbet själv, men då behöver ni vara 2 stycken som har erfarenhet av takläggning för att det skall bli bra. Du har faktiskt Rot avdraget och då får du även garanti på arbetet och materialet. Du kan med hjälp av internet hitta sajter där du kan söka endast efter seriösa firmor, och därmed så kommer de att kontakta dig och ge dig anbud på kostnad takläggning på ditt hus.