Innertak

Om du vill förnya hemmet är en sak som verkligen kan ge ditt hem ett lyft att byta innertak där hemma. Innertaket gör nämligen, precis som t.ex. väggar och liknande, mycket för helhetsintrycket av ett rum, och kan därför göra att rummet uppfattas på ett helt annorlunda sätt efter bytet än innan. Har man innertak av till exempel plast är det en god ide att byta innertak eftersom detta material är väldigt brandfarligt.

Att byta innertak är dessutom ganska lätt fast det kanske inte kan verka så. Man behöver bara ta av taklisterna och sedan brukar själva innertaket vara ganska enkelt att ta ned. Ibland kan man bara lyfta ned de olika takbitarna och ibland krävs det att man skär i taket lite, men inte ens då brukar det hela vara särskilt svårt eller tidskrävande.

Innan man påbörjar bytet av innertak

Innan du påbörjar arbetet med att byta innertak är det dock viktigt att du planerar hela arbetet noga, framför allt om du vill ha någon slags mönster i taket. Välj även material för det nya innertaket med omsorg, då olika material som används för innertak är olika hållbara. Många byter alla innertak samtidigt då det ofta är samma innertak överallt i de flesta hem, men givetvis kan man göra detta lite i taget också, om man inte vill ha för mycket att göra på en och samma gång. Vill man att hela hemmet ska ha samma innertak bör man dock köpa allt material till det nya innertaket på en och samma gång så att materialet inte hinner ta slut hos köpstället innan man blivit klar med arbetet.

Tips kring innertak

Innertak låter väl kanske inte som den roligaste inredningsdetaljen att lägga pengar och energi på, men faktum är att snygga innertak gör oerhört mycket för helhetsintrycket, så det är synd att dessa inomhustak ofta förbises. Om du också funderar på att förnya dina innertak kommer här några tips kring detta.

Byta innertak

Du som har ett innertak av plast bör definitivt byta ut det, om så bara av säkerhetsskäl. Skulle en brand inträffa bidrar nämligen plasttak till oerhört mycket snabbare och häftigare brandförlopp än de flesta andra innertak. Dessutom kan hela plasttaket ramla ned vid en brand, då många plasttak sitter ihop.

Så här gör du

Börja alltid arbetet med att ta ned dina gamla taklister, men glöm inte att markera på något sätt var de satt. Var även försiktig när du gör detta, så att du kan använda listerna igen, eller använda dem som mallar när du ska såga till nya lister. Ta sedan ned det gamla taket, antingen genom att riva ned de gamla takskivorna eller skära ned taket.

Sedan är det bara att börja montera upp det nya taket. Hur exakt du gör detta beror givetvis på vad det är för nytt tak du ska ha. Om du inte är särskilt händig av dig kan du även anlita någon för att göra detta åt dig. Att ta ned det gamla taket brukar dock de flesta klara av själva.

Om du väljer att sätta upp det nya taket själv tänk på att de nya takskivorna bör monteras upp i samma riktning som andra inrednings- eller byggdetaljer, som t.ex. golvbrädor för att resultatet ska bli så enhetligt och stilrent som möjligt.

Vilket material ska man välja på taket?

Vanliga material för innertak är bland annat:
Gips – som blir mycket slätt, samt är lätt att hantera samt prisvärt. Dock kan det lätt se lite tråkigt och ”dött” ut, men det går även att kombinera ett gipstak med något annat material, t.ex. fiberdukar, som skapar en annan look på taket, om man vill det.
Papp – Något svårare att hantera, men billigt och därför mycket populärt. Dock mycket brandfarligt!
Träpanel – Ger en lite mer rustik känsla, och även en mer organisk och naturnära känsla, för den som gillar det. Mycket tåligt och hållbart. Tar dock mycket tid att sätta upp, då eventuella brister och fel lätt syns. Också relativt brandfarligt.

Även andra material förekommer dock, så vet du inte exakt vilket material du föredrar, ägna lite tid åt att göra research kring olika tillgängliga material innan du bestämmer dig. Det viktigaste är trots allt att du själv gillar materialet, samt att det passar in med den övriga inredningen. Tänk även på att du inte måste ha exakt samma innertak i alla rum där hemma, många väljer att ha olika tak i olika rum, och det är inget fel med det. Den enda skillnaden är i regel att detta kräver lite mer jobb, och därmed kan ta längre tid att åstadkomma.

De flesta av materialen som används för denna typ av tak kan även målas eller behandlas på olika vis, så att du får exakt de färger och ytor du vill ha.