Lägga betongpannor

Att tänka på när du ska byta betongpannor

Ett tak gör väldigt mycket för helhetsintrycket av ett hus, så har du ett hus som börjar se lite gammalt och slitet ut, kan det ge hela huset ett riktigt lyft att helt enkelt byta ut taket. Dock är detta inte alltid det lättaste om man har betongpannor på huset, då detta innebär en hel del jobb, och dessutom är det en hel del saker man bör tänka på för att det hela ska bli rätt.
I denna guide har vi dock samlat de viktigaste av dessa saker, så att du inte glömmer dem lika lätt. Här kommer därför den stora guiden till att byta betongpannor:

Ta professionell hjälp

Detta är viktigt för att du ska kunna känna dig helt säker på att det nya takets tyngd kan bäras upp ordentligt. Har du en byggnadskunnig person i din närhet, kan denne säkert hjälpa dig, annars finns det även proffs att ta till. Ett proffs på tak kan inte bara ge dig råd och tips gällande säkerheten, utan kan ofta även ge dig en uppskattning gällande vad det kommer att kosta dig att byta betongpannor, så även för att planera bytets ekonomiska aspekter är detta en bra ide.

Kontrollera underliggande material

Under betongpannorna finns ju andra material. I samband med att man byter själva pannorna bör även detta underlag kontrolleras, så att inga skador finns där, eftersom man då kan behöva göra om arbetet fortare än vad man hade tänkt.

Välj med omsorg

Betongpannor har nämligen många fördelar, men en av de nackdelar som de har är att de slits ned ganska snabbt. Därför bör framför allt den som bor i ett område där klimatet och vädret är tufft välja de nya betongpannorna med omsorg.

Byta betongpannor

T.ex. kan man välja betongpannor som behandlats på olika sätt för att de ska hålla sig i bra skick längre. Viktigt är också att välja en färg på betongpannorna/takpannorna som passar husets färg. Så tänkt till lite innan man beställer så man vet att man får det man vill ha. Läs på om olika takpannor/betongpannor på diverse forum på nätet m.m.

Se efter vad du får för garanti

Olika tillverkare av betongpannor erbjuder nämligen olika långa garantier på pannorna. Välj helst pannor med så lång och omfattande garantitid som möjligt, då detta dels är ett kvalitetstecken, men även ger dig en viss trygghet, så klart, eftersom du då vet att du kan få ersättning om något händer med betongpannorna.